Як на Горохівщині святитимуть паски

13 Квітня 2020, 09:51
3846

З духовенством району обговорили дотримання карантинних правил під час проведення святкових богослужінь на території району під час Великодніх свят.

Про це йшлося на зустрічі 11 квітня у Горохівській РДА, повідомляє Горохівський відділ поліції ГУНП у Волинській області.

Керівництво Горохівського відділу поліції ГУНП у Волинській області провело зустріч із представниками православних релігійних громад району, а саме: деканом Горохівського деканату ПЦУ, настоятелем Свято-Вознесенського храму м. Горохів отцем Андрієм Сидором, благочинним Горохівської округи УПЦ, настоятелем Свято-Хресто-Воздвиженського храму с. Ярівка Горохівського р-ну отцем Валерієм Пилипчуком та настоятелем храму Різдва Христового УПЦ м. Горохів отцем Андрієм Гаврилюком.

У ході зустрічі прийняли спільне рішення щодо проведення богослужінь та релігійних обрядів за умови дотримання обмеження щодо їх масовості та дотримання карантинних правил, а саме:

  1. Богослужіння та релігійні обряди будуть проводити за умови дотримання обмеження щодо їх масовості (дозволяється перебувати у храмі, чи іншому приміщенні релігійної організації до 10 осіб тільки з числа церковнослужителів).
  2. Присутні на богослужіннях перебуватимуть в масках. Під час богослужіння регулярно провітрюватимуть храм та використовуватимуть антисептичні засоби для дезінфекції дверних ручок, хустинок для витирання ікон. Усіх, хто відвідуватиме храм, не маючи засобів індивідуального захисту, забезпечать масками.
  3. Організовуватимуть зовнішнє озвучення для трансляції богослужіння на вулицю. Відшуковуватимуть технічні можливості для проведення онлайн-трансляцій, для цього залучатимуть активних парафіян.
  4. На прилеглій до храму території під час богослужіння парафіяни перебуватимуть на відстані 1,5-2 метри один від одного. Для недопущення скупчення людей на церковному подвір'ї буде призначено чергового, котрий відповідатиме за дотримання карантинних норм.
  5. Сповідь та причастя будуть здійснювати виключно за умови перебування в храмі не більше 10 осіб, враховуючи церковнослужителів.
  6. Освячення пасок та пасхальних страв почнеться у Велику Суботу по завершенні Літургії, на церковних подвір’ях храмів м. Горохів: ПЦУ – з 12:00 до 20:00.; УПЦ – з 16:00 до 19:00. В інших населених пунктах району - за рішенням настоятелів храмів з дотриманням всіх карантинних вимог під наглядом відповідальної особи.
  7. Коли на території храму збирається група парафіян до 10 осіб, священик звершує Молебень зі співом піснеспівів Великої Суботи, читає молитву на освячення, окроплює Святою Водою та вітає з наступаючим святом. Для наступної групи бажаючих освятити паску - Молебень з освяченням повторюється.
  8. У сільській місцевості можливий варіант освячення пасок на вулицях села - дане рішення буде прийматись кожним священиком окремо з урахуванням кількісного складу релігійної громади.
  9. Пасхальні богослужіння. Обмеження щодо кількості людей та відстані між ними викладені у пунктах 1 та 4. Участь в Хресній ході можуть брати тільки священники, вівтарники та хористи (загалом до 10 чоловік). Якщо на церковному подвір'ї є інші парафіяни, вони мають залишатися на своїх місцях, дотримуючись безпечної відстані один від одного.
  10. Проводи. Заупокійні пасхальні богослужіння у Провідну неділю (чи інші визначені дні) звершуються без Хресних ходів до кладовища. Не допускати скупчення людей па кладовищі. Парафіяни мають чекати священика для спільної молитви біля могил своїх родичів.


 

Читайте також:

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024