Хмельницьке: прихильники двох конфесій будуть молитися у церкві почергово 

11 Березня 2019, 17:22
4383

Православні Хмельницького, які не захотіли приєднатися до ПЦУ, 10 березня скликали нові збори парафії і зібрали більше підписів, ніж могли.

На церковному подвір’ї зібралися усі жителі села, хоча і парафіяни новоствореної громади ПЦУ спершу не хотіли брати у цьому участь, адже вважають попердні збори правомірними. 

Нагадаємоємо, у селі раніше проводили збір підписів і «за« приєдання до ПЦУ висловилося 78 осіб, а згодом на парафіяльних зборах проголосувало 55 осіб із 55 зареєстрованих. Тоді прихильники Московського патріархату відмовилися реєструвуватися та будь-як голосувати. 

Були також представники духовенства ПЦУ – настоятель протоієрей Дмитро Фенюк, який і раніше там правив, поєднуючи зі служінням у сусідніх Галичанах та священики з району, які приєдналися до Правовославної церкви України.  

Від УПЦ МП був священик Микола Слива, якого призначили служити у Хмельницькому, коли кутрівська парафія перейшла у клір ПЦУ, а в той час віряни Хмельницького це не визначилися і Нафанаїл заборонив Дмитру Фенюку у служінні. Був присутній і прес-секретар Волинської єпархії УПЦ МП Олег Точинський, який намагався довести, що збори 3 березня були «неправильні», оскільки їх збирав не священик, а громада. Та все ж місцеві довели Точинському, що у статті 8 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організаці» держава визнає право за членами релігійної громади збирати загальні збори. Згодом прес-секретар на своїй сторінці у Facebook повідомив:

«Провели збори у селі Хмельницьке Горохівського району. У Волинській єпархії Київського патріархату вже встигли приєднати цей прихід до ПЦУ, однак не так воно сталось, як гадалось. Під час дискусії, яка сьогодні виникла між парафіянами, виявилось, що з тих чи інших причин, частина громади взагалі не брала участь у голосувані про перехід, яке проходило близько тижня тому. Більше того, у відсотковому співвідношенні, громада взагалі поділилась приблизно 50/50», – написав речник.

Район.Горохів звернувся за коментарями до голови Галичанської сільської ради Надії Харчук, яка також була присутня на зборах.

«На вчорашніх зборах озвучили, що зібрали за Московський патріархат зібрали 70 підписів. Щоправда, документу ніхто не продемонстрував, але люди розповідали, що підписували жителі сусідніх Галичан і Нового Зборишева. Насправді, зібрати 148 підписів православних вірян у Хмельницькому нереально. Всього у селі прописано 195 осіб. З них – 42 не досягли 18-річного віку. Ще 11 – не парафіяни, адже проживають поблизу Галичан і відвідують Петро-Павлівську церкву. Ще 8 осіб – протестанти. Троє не мають права голосу за станом здоров’я. Прописані, але фактично не проживає – дев’ятеро. Тож виходить, що православних вірян, які можуть брати участь у зборах і голосувати – 122 особи. Раніше 78 осіб підписалося за приднання до ПЦУ. Тобто максимум з можливого на збереження конфесійної приналежності могли підписатися 44 особи», – підрахували у сільській раді. 

Врешті, за свідченням Галини Харчук, щоб не провокувати загострення конфлітку, священики між собою спокійно домовилися, що будуть здійснювати служіння у церкві почергово. А прихильники московського патріархату мають зібрати пакет документів для реєстрації релігійної громади відповідно до чинного закондавства.

Читайте також: Скобелківський священик збирається судитися за церкву з «рейдерами» і «загарбниками»

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024